Genesa 1-3

Studiu Biblic eLogos
Avatar utilizator
Beni
Admin eLogos
Mesaje: 48
Membru din: Mar Apr 03, 2018 10:02 pm
Contact:

Genesa 1-3

Mesaj de Beni » Vin Ian 04, 2019 4:30 pm

Am reinceput sa citesc Biblia si anul acesta. O sa mai postez unele detalii interesante ce le gasesc. M-as bucura daca ati veni si voi cu tot ce gasiti in studiul acestei carti. Desigur, puteti comentta, dezvolta orice remarca evidentiata.

Capitolele 1-3

  • fara sa duc discutia in zona "intrebarilor nebune", ma gandeam totusi la paralela lumina - zi si nevoie existentei unui "luminator" INAINTE, pentru a vorbi de un ciclu zi-noapte. Altfel spus, trebuie sa fie soarele intai, pentru a vorbi de o zi. Logic, cronologic.
    Capitolele acestea scot in evidenta natura fiintei lui Dumnezeu. Creatia este relatata tocmai din perspectiva Lui: nu trebuie neaparat sa fie cronologica - cu logica ce deriva de aici - pentru ca El este Etern. Prezent, trecut si viitor exista doar pentru noi, care suntem prinsi in timp.
  • Capitolul 1, versetul 26: cuvantul tradus de Cornilescu "chipul" este "tselem", care inseamna cam peste tot pe unde l-am intalnit imagine, reprezentare fada - suntem facuti dupa chipul lui Dumnezeu, dar aceste trasaturi sunt inevitabil doar o reprezentare fada a Lui si dincolo de aceasta imaginea este inevitabil conditionata de mediul in care traim: timp, spatiu, material. Si pervertita ca atare de ele si prin ele + efectele cadeerii odata cu neascultarea lui Adam si Eva. Imaginea e conditionata, nu e realitatea in sine. De aici concluziile care se impun.
  • Capitolul 2, versetul 17: Li se spune ca atunci cand vor manca din pom, vor muri. Nu mor fizic, in secunda aceea, dar in acel moment moartea intra in lume, in natura, in creatie. Moartea nu e un moment anume, neaparat, moartea e un proces: odata cu caderea incepem sa murim din momentul in care incepem sa "traim", din momentul nasterii.
    Dincolo de acest aspect al morii fizice, materiale, e vorba si de o moarte spirituala.
  • Capitolul 3, versetul 7: realitatea in sine nu s-a schimba. Ei erau goli si inainte sa manance din fruct. Ceea ce s-a schimbat e perceptia realitatii. Pervertirea incepe la nivelul mintii, duhului. Vizavi de acest punct imi vine in minte avertizarea lui Pavel, din Romani pentru cei care "inabusa adevarul" (in sensul de constiinta) in nelegiurirea lor. Atentie la minte: minte pervertita prin acceptarea unor "idei" ce par interesante si "de dorit sa deschida mintea cuiva".
  • Capitolul 3, versetul 7: Dumnezeu le face haine din piele si ii imbraca cu ele. Consecinta logica: Dumnezeu ucide primul anima in istoria omenirii. Prima jertfa de facto. Sacrificiu, consecinta?

Avatar utilizator
Ema
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 9
Membru din: Mie Sep 12, 2018 8:33 am

Re: Genesa 1-3

Mesaj de Ema » Dum Ian 06, 2019 8:11 pm

Genesa 1: 27 „Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a facut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut”. Felul în care este folosit singularul si apoi pluralul, sugerează că om = bărbat + femeie. Ideea este reluată și întărită în Genesa 5: 1 „I-a făcut parte bărbătească și parte femeiască, i-a binecuvântat, și le-a dat numele de „om”, în ziua când au fost făcuți.” Dacă luăm în considerare și Genesa 2: 24, definiția căsătoriei, s-ar putea spune că unirea dintre un barbat și o femeie, înseamnă de fapt OM intreg, asa cum a fost conceput de Dumnezeu sa fie. S-a întâmplat să citesc asta chiar în prima zi a referendumului și nu am putut să nu mă gândesc că așa zisa căsătorie dintre două persoane de același sex este un afront adus nu doar căsătoriei, ci și esenței, conceptului de OM așa cum a fost creat de Dumnezeu să fie...

Avatar utilizator
Ema
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 9
Membru din: Mie Sep 12, 2018 8:33 am

Re: Genesa 1-3

Mesaj de Ema » Dum Ian 06, 2019 8:42 pm

Genesa 5: 2*

Scrie răspuns