Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Avatar utilizator
Beni
Admin eLogos
Admin eLogos
Mesaje: 50
Membru din: Mar Apr 03, 2018 10:02 pm
Contact:

Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de Beni » Joi Feb 22, 2018 12:33 pm

Este invatatura Bibliei in acord cu stiinta moderne? Argumente pro / contra. Exemple

Avatar utilizator
Dorin
Membru Junior
Membru Junior
Mesaje: 24
Membru din: Lun Feb 26, 2018 3:30 pm

Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de Dorin » Mie Feb 28, 2018 8:44 am

Este in acord. Io îs om care explică băbește. Acum sa vedem. Biblia e scrisa rau. E scrisa confuz, trebe sa ai multa minte sa o intelegi ( ex. sa scoti ochiul care te baga in pacat), apai tre sa ai multa mine sa nu faci asta in caz ca vezi o fata faina si ai ganduri de facut rusini cu ea. Dupaia daca e sa citesti sfaturile ce sa faci si ce sa nu faci asta e in acord cu stiinta moderna. Acum ca scrie ca ferice de omul care nu vede si crede, asta e discutabil. Nu poti convinge usor pe toti ca ceva exista daca nu se vede, indiferent ca e microscopic sau foarte departe de pamant. Tot ce poti face ca om e sa iti imaginezi si sa speri ca este ceva bun, astfel de ganduri fac pe unii sa nu innebuneasca din cauza unor evenimente rele din viata lor. Mai mult nu is de zis decat daca vine careva cu inflorituri.

Avatar utilizator
ben
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 10
Membru din: Vin Feb 23, 2018 8:29 am

Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de ben » Mie Feb 28, 2018 9:46 am

Biblia nu e scrisa confuz.:) E scrisa asa încât si cei simpli sa înțeleagă suficient încât să fie mântuiți. De alfel chiar afirma ca pe calea Domnului nici cei fără minte nu se pierd.
Există traduceri care pastrează esența, dar nu prind chiar așa bine subtilitățile. Biblia se explică singură: nu poți lua un verset să il rupi de context și să faci un principiu din el, asa se ajunge la radicalism fără sens. Orice principiu care în extragi dintr-un verset, pasaj, capitol, carte, trebuie sa fie în acord cu tot ce învață Biblia în celelalte versete, cu ceea ce învață în ansamblul ei.
Exemplul dat de tine cu scosul ochiului: ideea e ca ar fi mai de folos sa ajungi cu diformități în rai, decât întreg, dar în iad. Dar te învață sa îți scoți ochiul? Nu! Ceea ce îți spune e sa ai grijă ce faci cu mădularele tale, ca nu cumva să ajungi în iad.
Chiar daca nu înțelegi mesajul din pasaj, sunt suficiente versete care pun acest enunț în perspectiva corectă: ex: Dumnezeul păcii să vă sfinţească El Însuşi pe deplin şi duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru sㆠfie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Isus Hristos. (1 Tesaloniceni 5:23).
Dar cei simpli în gandire pot aplica doar ceea e foarte clar și e suficient ca să fie mântuiți: ex. cine crede și se botează va fi mantuit.

Ferice de omul care crede, fără sa fie nevoie de dovezi palpabile. Ferice, pentru ca în cazul lui e vb de o credintă mai mare decât în cazul celui care nu crede decât dupa ce vede. Sunt oameni care nu cred nici atunci când văd: ex, majoritatea cărturarilor din Biblie, înainte cărora Hristos a făcut minuni. Dar de remarcat ca Isus a adus totusi dovezi lui Toma, daca acesta le-a cerut.
Ideea este ca trebuie sa fii deschis la ideea existentei lui Dumnezeu, ca sa îl cauți. Biblia spune: cine se apropie de El trebuie sa creadă că el este și că răsplătește pe cei ce-L caută. Dacă ai prea multe dovezi nu mai este nevoie de credință. Dumnezeu lasa suficiente dovezi ca să crezi - dacă vrei să crezi - dar nu asa de multe încât să nu fie nevoie de credință. Așa îți lasă liberă alegerea. Și e testul motivației omului :)
Depinde, așadar, de ochelarii care ți-i pui conștient pe nas: în funcție de ei cerul e albastru, sau negru. Am întâlnit oameni care nu accepta nicio dovadă, pentru ca nu vor accepta altă perspectivă în afara celei predefinite, cu care au pornit. Nu vor să accepte că ar putea fi. Punctul lor de pornire e clar si nu îl modifică: nu este. Ei au ales deja.

Avatar utilizator
justme
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 5
Membru din: Joi Feb 22, 2018 10:07 am

Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de justme » Mar Mar 13, 2018 10:14 pm

Universul a avut un început (Geneza 1:1). În contrast, multe mituri antice spun că universul nu a fost creat, ci s-a organizat de la sine din haosul existent deja. Babilonienii credeau că zeii care au dat naștere universului ieșiseră din două oceane. Potrivit altor legende, universul a apărut dintr-un ou uriaș.

Universul este guvernat zi de zi de legi logice, nu de capriciile unor zei (Iov 38:33; Ieremia 33:25). Mituri din întreaga lume învață că oamenii sunt neajutorați în fața acțiunilor imprevizibile și uneori chiar nemiloase ale zeilor.

Pământul este suspendat în spațiul gol (Iov 26:7). Multe popoare din Antichitate credeau că lumea este un disc plat, susținut de un gigant ori de un animal, precum un taur sau o țestoasă.

Râurile și izvoarele sunt alimentate de apa evaporată din oceane și din alte surse, care apoi cade pe pământ sub formă de ploaie, zăpadă sau grindină (Iov 36:27, 28; Eclesiastul 1:7; Isaia 55:10; Amos 9:6). Grecii antici credeau însă că râurile erau alimentate de apele unui ocean subpământean, iar această idee a persistat până în secolul al XVIII-lea.

Munții se înalță și coboară, iar munții de azi au fost odinioară sub apele oceanului (Psalmul 104:6, 8). Totuși, unele mituri spun că munții au fost creați în forma lor actuală de zei.

Normele de igienă ocrotesc sănătatea. Legea dată națiunii Israel includea prevederi cum ar fi spălarea după atingerea unui cadavru, ținerea în carantină a persoanelor cu boli contagioase și îngroparea excrementelor umane (Leviticul 11:28; 13:1-5; Deuteronomul 23:13). În mod contrar, unul dintre remediile egiptene folosite la vremea aceea presupunea aplicarea pe o rană deschisă a unui amestec ce conținea excremente umane.

catalin

Re: Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de catalin » Vin Mai 04, 2018 10:19 am

Cred că în anumite situații știința modernă te ajută să înțelegi credința creștină și invers, dar în majoritatea situațiilor sunt foarte mari contradicții.

Oamenilor de știință le place să se joace cu șurubelnița la tot ce Dumnezeu a creat. Nu-i rău să-L cauți pe Dumnezeu în modul acesta dar unii prin cercetările pe care le fac vor să se pună în locul lui Dumnezeu, se rătăcesc pe ei însiși și pe cei din jur.

Dumnezeu trebuie căutat și ne îndeamnă să-L căutăm dar lucrul acesta se realizează în lumina Cuvântului Său și sub călăuzirea Duhului Său Sfânt.

Bine făcea și scria Lucian Blaga:
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric.

Avatar utilizator
dragosgv
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 8
Membru din: Mar Iul 02, 2019 11:53 am

Re: Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de dragosgv » Mar Iul 02, 2019 1:36 pm

Da este si mereu a fost. Este un pasaj acolo in Biblie care spune sa va adunati toti si sa planuiti si sa puneti in aplicare ce ati convenit in cel mai bun mod cu putinta, iar daca nu "va iese" sa nu aveti regrete ca ati facut tot ce-i cu putinta. Asta inseamna ca Dumnezeu incurajeaza oamenii sa gandeasca si sa dezvolte. Asta a spus-o in multe moduri, inclusiv cu pilda cu talantii, cu bogatii etc.

De ex. un bogat poate stie sau nu cum sa foloseasca banii, dar multi nu stiu. Cati investesc in centre medicale de cercetare pentru ca sa vindece bolile de pe pamant? Dumnezeu chiar ne-a spus "Ce va faceti voi fara mine?" Adica daca n-ar fi Dumnezeu sa ne vindece cine ne va vindeca?

Noi avem bolnavii si saracii, chiar ne-a spus-o destul de limpede. In Cer, Ei traiesc in echipa. Sa nu uitati ca se spune ca ingerii traiesc in cete. In echipa. In grup. Pe pamant oamenii nu fac echipe,ci sunt impartiti in zeci de "bisericute". Traiesc imi este mie bine, restu nu conteaza.
Pai cum sa vindeci toate daca faci asa? Ca daca ai grija de ce e in jurul tau, nu mai ai bolnavi si saraci. Ca le asiguri un loc pe langa tine ca sa-si "revina" din starea lor. Asta inseamna noblete si generozitate. Va rog sa nu uitam ca suntem oameni de omenie si putem sa avem un suflet de AUR.

Saracie ce e aia? Daca lucrezi in echipa si imparti si te ajuti. Cu 100 de oameni poti sa ridici iar 1-2 fabrici, in 10 ani. Cum sa fim ca popor sarac?? Pentru ca nu lucram in echipa si ne-am demoralizat. Asteptam la altii!!

Biblia ne-a invatat mereu la bine. Daca o cititi o sa vedeti ca este mereu un "cerc" cu rau in lumea noastra, iar Dumnezeu lupta sa-l vindece. Iar sursa raului suntem noi pentru ca nu ne educam si nu incercam sa avem o minte, un suflet si un spirit de AUR, Cu totii intelegeti ce inseamna suflet de aur sper... ok? Adica sa-ti pese de ce e in lumea asta, de oameni, de animale, de natura, de Dumnezeu. Ati vazut cum e cineva care plamadeste tot ce e in jurul lui? Care are grija de dragoste pentru "gradina lui"? Generozitate, noblete, dragoste, pasiune, optimism si moral pentru cei din jurul lui.

Daca un caine abandonat, plin de boala poti sa-l iei de pe strada si sa-l faci ditamai dulaul, cu grija si dedicatie, de ce nu ne-am ocupa mai bine de atat de noi, de ceilalti oameni? Daca facem asa, toti ne-am sustine CA O ECHIPA!

Sa nu uitati FOCUL este dragostea. Iar ingerii sunt "para de foc", fiinte de Lumina. Tot ingerii ne-au spus ca umbla in cete. Nu umbla singuri, nu stau singuri, nu se separa de ceilalti cum facem noi oamenii. Pricepeti? Oamenii care s-au dus singuri in pustie s-au dus de capul lor. Toata Lumina se axeaza pe dragoste si pe legaturi intre noi, intre noi si Dumnezeu. IMPREUNA.

Faptul ca ajungem sa stim tot despre Univers, nu ne va salva, daca nu intelegem lucruri simple cum v-am scris mai sus. Chiar in Biblie se spune ca "stiinta va inceta", dar dragostea nu. Toti la final vom fi preoti, si fiinte de Lumina. Asta e scopul nostru sa intelegem Lumina si s-o traim. Calea si religia Lui este VIE. Nu este in carti, iar daca "citesti" sau "stii" prea multe te ameteste.

Cati pot acum sa spuna chiar dintre "marii" teologi ca iubesc un cersetor si si-ar da viata pentru el? HA! Asta e povestea noastra, facem teologie, dar dragoste nu prea avem. Adica vorbim aiurea si nu traim Calea. Trebuie sa ne iubim si sa traim dragostea pentru ceilalti. Ok?

Avatar utilizator
calin
Admin eLogos
Admin eLogos
Mesaje: 12
Membru din: Dum Feb 04, 2018 1:47 pm

Re: Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de calin » Mie Iul 03, 2019 9:23 pm

...ingerii sunt "para de foc", fiinte de Lumina. Tot ingerii ne-au spus ca umbla in cete. Nu umbla singuri, nu stau singuri, nu se separa de ceilalti cum facem noi oamenii

@dragosgv
Exista si o referinta biblica sa sustina afirmatia mai sus mentionata de tine? :?:

Avatar utilizator
dragosgv
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 8
Membru din: Mar Iul 02, 2019 11:53 am

Re: Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de dragosgv » Dum Iul 07, 2019 9:21 pm

da, dar trebuie sa cauti si tu despre Adevar. Cateodata trebuie sa ai curaj sa intelegi si alte pareri. Daca sunt bune le pastrezi, daca nu treci mai departe. "Para de foc" inseamna dragoste. La asta ma refer... la iubire, adevarata si neconditionata.

Scrie răspuns