Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Avatar utilizator
Beni
Admin eLogos
Mesaje: 45
Membru din: Mar Apr 03, 2018 10:02 pm
Contact:

Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de Beni » Joi Feb 22, 2018 12:33 pm

Este invatatura Bibliei in acord cu stiinta moderne? Argumente pro / contra. Exemple

Avatar utilizator
Dorin
Membru Junior
Membru Junior
Mesaje: 24
Membru din: Lun Feb 26, 2018 3:30 pm

Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de Dorin » Mie Feb 28, 2018 8:44 am

Este in acord. Io îs om care explică băbește. Acum sa vedem. Biblia e scrisa rau. E scrisa confuz, trebe sa ai multa minte sa o intelegi ( ex. sa scoti ochiul care te baga in pacat), apai tre sa ai multa mine sa nu faci asta in caz ca vezi o fata faina si ai ganduri de facut rusini cu ea. Dupaia daca e sa citesti sfaturile ce sa faci si ce sa nu faci asta e in acord cu stiinta moderna. Acum ca scrie ca ferice de omul care nu vede si crede, asta e discutabil. Nu poti convinge usor pe toti ca ceva exista daca nu se vede, indiferent ca e microscopic sau foarte departe de pamant. Tot ce poti face ca om e sa iti imaginezi si sa speri ca este ceva bun, astfel de ganduri fac pe unii sa nu innebuneasca din cauza unor evenimente rele din viata lor. Mai mult nu is de zis decat daca vine careva cu inflorituri.

Avatar utilizator
ben
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 10
Membru din: Vin Feb 23, 2018 8:29 am

Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de ben » Mie Feb 28, 2018 9:46 am

Biblia nu e scrisa confuz.:) E scrisa asa încât si cei simpli sa înțeleagă suficient încât să fie mântuiți. De alfel chiar afirma ca pe calea Domnului nici cei fără minte nu se pierd.
Există traduceri care pastrează esența, dar nu prind chiar așa bine subtilitățile. Biblia se explică singură: nu poți lua un verset să il rupi de context și să faci un principiu din el, asa se ajunge la radicalism fără sens. Orice principiu care în extragi dintr-un verset, pasaj, capitol, carte, trebuie sa fie în acord cu tot ce învață Biblia în celelalte versete, cu ceea ce învață în ansamblul ei.
Exemplul dat de tine cu scosul ochiului: ideea e ca ar fi mai de folos sa ajungi cu diformități în rai, decât întreg, dar în iad. Dar te învață sa îți scoți ochiul? Nu! Ceea ce îți spune e sa ai grijă ce faci cu mădularele tale, ca nu cumva să ajungi în iad.
Chiar daca nu înțelegi mesajul din pasaj, sunt suficiente versete care pun acest enunț în perspectiva corectă: ex: Dumnezeul păcii să vă sfinţească El Însuşi pe deplin şi duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru sㆠfie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Isus Hristos. (1 Tesaloniceni 5:23).
Dar cei simpli în gandire pot aplica doar ceea e foarte clar și e suficient ca să fie mântuiți: ex. cine crede și se botează va fi mantuit.

Ferice de omul care crede, fără sa fie nevoie de dovezi palpabile. Ferice, pentru ca în cazul lui e vb de o credintă mai mare decât în cazul celui care nu crede decât dupa ce vede. Sunt oameni care nu cred nici atunci când văd: ex, majoritatea cărturarilor din Biblie, înainte cărora Hristos a făcut minuni. Dar de remarcat ca Isus a adus totusi dovezi lui Toma, daca acesta le-a cerut.
Ideea este ca trebuie sa fii deschis la ideea existentei lui Dumnezeu, ca sa îl cauți. Biblia spune: cine se apropie de El trebuie sa creadă că el este și că răsplătește pe cei ce-L caută. Dacă ai prea multe dovezi nu mai este nevoie de credință. Dumnezeu lasa suficiente dovezi ca să crezi - dacă vrei să crezi - dar nu asa de multe încât să nu fie nevoie de credință. Așa îți lasă liberă alegerea. Și e testul motivației omului :)
Depinde, așadar, de ochelarii care ți-i pui conștient pe nas: în funcție de ei cerul e albastru, sau negru. Am întâlnit oameni care nu accepta nicio dovadă, pentru ca nu vor accepta altă perspectivă în afara celei predefinite, cu care au pornit. Nu vor să accepte că ar putea fi. Punctul lor de pornire e clar si nu îl modifică: nu este. Ei au ales deja.

Avatar utilizator
justme
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 5
Membru din: Joi Feb 22, 2018 10:07 am

Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de justme » Mar Mar 13, 2018 10:14 pm

Universul a avut un început (Geneza 1:1). În contrast, multe mituri antice spun că universul nu a fost creat, ci s-a organizat de la sine din haosul existent deja. Babilonienii credeau că zeii care au dat naștere universului ieșiseră din două oceane. Potrivit altor legende, universul a apărut dintr-un ou uriaș.

Universul este guvernat zi de zi de legi logice, nu de capriciile unor zei (Iov 38:33; Ieremia 33:25). Mituri din întreaga lume învață că oamenii sunt neajutorați în fața acțiunilor imprevizibile și uneori chiar nemiloase ale zeilor.

Pământul este suspendat în spațiul gol (Iov 26:7). Multe popoare din Antichitate credeau că lumea este un disc plat, susținut de un gigant ori de un animal, precum un taur sau o țestoasă.

Râurile și izvoarele sunt alimentate de apa evaporată din oceane și din alte surse, care apoi cade pe pământ sub formă de ploaie, zăpadă sau grindină (Iov 36:27, 28; Eclesiastul 1:7; Isaia 55:10; Amos 9:6). Grecii antici credeau însă că râurile erau alimentate de apele unui ocean subpământean, iar această idee a persistat până în secolul al XVIII-lea.

Munții se înalță și coboară, iar munții de azi au fost odinioară sub apele oceanului (Psalmul 104:6, 8). Totuși, unele mituri spun că munții au fost creați în forma lor actuală de zei.

Normele de igienă ocrotesc sănătatea. Legea dată națiunii Israel includea prevederi cum ar fi spălarea după atingerea unui cadavru, ținerea în carantină a persoanelor cu boli contagioase și îngroparea excrementelor umane (Leviticul 11:28; 13:1-5; Deuteronomul 23:13). În mod contrar, unul dintre remediile egiptene folosite la vremea aceea presupunea aplicarea pe o rană deschisă a unui amestec ce conținea excremente umane.

catalin

Re: Este Biblia in acord cu stiinta moderna?

Mesaj de catalin » Vin Mai 04, 2018 10:19 am

Cred că în anumite situații știința modernă te ajută să înțelegi credința creștină și invers, dar în majoritatea situațiilor sunt foarte mari contradicții.

Oamenilor de știință le place să se joace cu șurubelnița la tot ce Dumnezeu a creat. Nu-i rău să-L cauți pe Dumnezeu în modul acesta dar unii prin cercetările pe care le fac vor să se pună în locul lui Dumnezeu, se rătăcesc pe ei însiși și pe cei din jur.

Dumnezeu trebuie căutat și ne îndeamnă să-L căutăm dar lucrul acesta se realizează în lumina Cuvântului Său și sub călăuzirea Duhului Său Sfânt.

Bine făcea și scria Lucian Blaga:
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte.
Lumina altora
sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
în adâncimi de întuneric.

Scrie răspuns