Pilda fiului risipitor

Orice are ca punct central sau ca argument scrierile și scripturile creștine
Avatar utilizator
DeliaC
Admin eLogos
Admin eLogos
Mesaje: 50
Membru din: Sâm Feb 17, 2018 11:17 am

Pilda fiului risipitor

Mesaj de DeliaC »

Multi vorbesc despre pilda fiului risipitor avand in vedere doar intoarcerea fiului mai mic dar se risca sa nu se inteleaga mesajul complet.Sunt doi frati care sunt amandoi departe de Tata.Fratii mai mici si fratii mai mari sunt si astazi in societatea si in familiile noastre.Cel mai mic e rebel, indipendent si cauta admiratia celor din jur.Fratele mai mare este acela care doreste sa faca pe plac parintilor.Doua moduri diferite de a cauta fericirea: modul de a se conforma moralei si acea a autorealizarii.Amandoi fratii sunt pierduti.Primul, fratele mai mic simbolizeaza pacatul care toti putem sa il recunoastem.Fratele mai mare ar fi vrut aceleasi lucruri care le dorea fratele mic.Isus spune aceasta pilda pentru farisei ca sa ii invite sa isi schimbe comportamentul.Fratele mai mic stia ca s-a departat de Tata dar cel mare inca nu.De aceea vina fratiilor mai mari e mai insidioasa.Daca ne dadem seama ca suntem bolnavi si mergem la doctor avem sanse sa ne vindecam, daca nu ..murim.Te invit sa recitesti aceasta pilda si sà acorzi, de data aceasta mai multa atentie fratelui mai mare.

 
Pilda fiului risipitor
11 El a mai zis: "Un om avea doi fii. 12 Cel mai tânăr dintre ei i-a zis tatălui: «Tată, dă-mi partea din moşie care mi se cuvine!» Şi tatăl a împărţit între ei averea.[a] 13 Nu după multe zile, fiul cel tânăr a strâns totul şi a plecat într-o ţară îndepărtată, iar acolo şi-a risipit averea ducând o viaţă destrăbălată. 14 După ce a cheltuit totul, a venit o foamete mare în ţara aceea şi el a început să ducă lipsă. 15 S-a dus şi s-a alipit de unul din cetăţenii acelei ţări, iar acesta l-a trimis pe câmpurile lui să-i pască porcii. 16 Ar fi dorit el să se sature din roşcovele pe care le mâncau porcii, dar nu i le dădea nimeni! 17 Şi-a venit în fire şi şi-a zis: «Câţi angajaţi ai tatălui meu au belşug de pâine, iar eu mor de foame aici! 18 Mă voi scula, mă voi duce la tatăl meu şi-i voi spune: ‘Tată, am păcătuit împotriva Cerului[c] şi înaintea ta 19 şi nu mai sunt vrednic să fiu numit fiul tău. Fă-mă ca pe unul din angajaţii tăi!’» 20 Şi s-a sculat şi s-a dus la tatăl lui. În timp ce el era încă departe, tatăl său l-a văzut şi i s-a făcut milă de el; a alergat la el, l-a îmbrăţişat şi l-a sărutat mult. 21 Fiul i-a zis: «Tată, am păcătuit împotriva Cerului şi înaintea ta şi nu mai sunt vrednic să fiu numit fiul tău!» 22 Dar tatăl le-a zis sclavilor săi: «Aduceţi repede cea mai bună robă şi îmbrăcaţi-l cu ea! Puneţi-i un inel în deget şi sandale în picioare! 23 Aduceţi apoi viţelul cel îngrăşat şi tăiaţi-l![d] Să mâncăm şi să ne veselim, 24 pentru că acest fiu al meu era mort şi trăieşte iarăşi, era pierdut şi a fost găsit!» Şi au început să se veselească.

25 Fiul lui cel mai în vârstă era la câmp. Când a venit şi s-a apropiat de casă, a auzit muzică şi dansuri 26 şi l-a chemat pe unul din slujitori ca să-l întrebe ce se întâmplă. 27 Acesta i-a răspuns: «A venit fratele tău, iar tatăl tău a tăiat viţelul cel îngrăşat, pentru că l-a primit înapoi sănătos.» 28 Atunci el s-a înfuriat şi n-a vrut să intre. Tatăl lui a ieşit afară şi a stăruit de el să intre. 29 Însă el i-a răspuns tatălui său:

– Iată, eu îţi slujesc de atâţia ani şi niciodată nu ţi-am încălcat porunca! Şi mie nu mi-ai dat niciodată nici măcar un ied ca să mă veselesc cu prietenii mei! 30 Dar când a venit acest fiu al tău, care ţi-a mâncat averea cu prostituatele, lui i-ai tăiat viţelul cel îngrăşat!

31 Tatăl i-a zis:

– Fiule, tu întotdeauna eşti cu mine şi tot ce este al meu este şi al tău. 32 Dar trebuia să ne veselim şi să ne bucurăm, pentru că acest frate al tău era mort şi acum trăieşte, era pierdut şi a fost găsit!“

Luca 15:11-32

 

Scrie răspuns