Parintii bisericii

Orice are ca punct central sau ca argument scrierile și scripturile creștine
Avatar utilizator
Beni
Admin eLogos
Admin eLogos
Mesaje: 52
Membru din: Mar Apr 03, 2018 10:02 pm
Contact:

Parintii bisericii

Mesaj de Beni » Joi Feb 22, 2018 12:21 pm

Ar trebui sa cunoastem scrierile parintilor bisericii? De ce da, de ce nu?
Ce statut ar trebui sa le dam vizavi de autoritate?

Avatar utilizator
mihail
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 17
Membru din: Mar Apr 30, 2019 7:35 pm

Re: Parintii bisericii

Mesaj de mihail » Mie Mai 01, 2019 9:33 pm

Din cate stiu eu, explica destul de bine Biblia din toate punctele de vedere, inclusiv istoric, ei traind pe vremea aceea. Numai ca am citit si alta parere. Epoca Patristica nu s-a incheiat.

Avatar utilizator
Absalom
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 11
Membru din: Mie Oct 31, 2018 5:13 pm

Re: Parintii bisericii

Mesaj de Absalom » Vin Mai 24, 2019 8:03 am

E bine să cunoaștem istoria Bisericii,și din scrierile părințiilor bisericești,ne ajută să întelegem mai bine,Biblia.
Eu nu sunt deacord să spunem în predici "așa cum a spus sfântul Ioan gură de aur".Din păcate,am auzit afirmații de acest gen,din gura unui păstor foarte cunoscut.
De ce nu spunem ce a spus Domnul Isus?
Ce statut ar trebui sa le dam vizavi de autoritate?
Biblia este singura Carte cu autoritate divină 2 Timotei 3.16
Vă referiți la cărțile apocrife,din Biblia ortodoxă?
Eu cred că nu au autoritate divina,ci doar Biblia,recunoscută și acceptată de toate cultele evanghelice.

Avatar utilizator
dragosgv
Membru nou
Membru nou
Mesaje: 8
Membru din: Mar Iul 02, 2019 11:53 am

Re: Parintii bisericii

Mesaj de dragosgv » Dum Iul 14, 2019 11:38 pm

Ca sa ajunga toata invatatura la tine de la Domnul nostru Iisus trebuie sa investesti o viata de om ca sa te formezi si probabil o viata n-ar fi suficient dupa cum vedem in multe cazuri. Cartile care explica invatatura crestina mi se par binevenite pentru ca fac lucrurile mai usor de inteles.

Daca citesti Biblia o sa observi ca e o lupta non-stop cu raul. E non-stop! Si sunt citate in care apare Lumina. De ex: "Dumnezeu este iubire si daca iubesti esti in El si El in tine". E ca si cum te-ai suprapune tu om cu El divinul. Devii VIU. Asta daca nu faci pacate. Asta e scopul final sa te "suprapui".

Mai e un citat: "In Lumina nu este nimica intunecat", nimic rau. Deci daca cineva iti vorbeste de bine in mod sigur e Lumina. Oamenii trebuie sa aiba curaj sa faca ceea ce e bine si sa inteleaga ca Adevarul este unul singur. Deci nu ai cum sa-l interpretezi aiurea.

Alt pasaj important pentru noi oamenii: "cine are frica nu poate fi salvat". Deci, asta este foarte important. Sa faci bine cand altii nu fac, sa treci peste "regulile" sociale care nu sunt bune, sa recunosti Adevarul chiar din gura unui vagabond(asta e foarte important). Sa recunosti Adevarul fara frica, daca cineva spune ceva bine de ce sa nu recunosti? Si sa mergi cu el mai departe?

Invatatura pentru noi oamenii este ca la un moment dat sa putem sa stam pe picioarele noastre, sa traim rai de veci. As mai spune un lucru Dumnezeu vorbeste mereu si face lucruri aici, numai ca noi nu le putem "descifra". Asta m-am intrebat si eu, de ex: de unde stii ca prin gura lui Ioan gura de aur n-a vorbit chiar Iisus?

Un lucru este cert, la un moment dat trebuie sa intelegem ca dragostea ne va uni la un moment dat indiferent de multele chestiuni de logica si incertitudini. Sa nu uitati si pasajul "vorba voastra sa fie Da sau Nu, dace este cu poate e de la drac". Adica daca sunt prea multe incertitudini sau spartul firului in patru, asta creaza slabiciune si cearta de multe ori. Ramai cu ce stii ca este Adevar.

Chiar suntem sfatuiti sa ne bazam pe lucruri eterne, de ex valori eterne, principii eterne, lucruri care au valoare mereu si care nu pot fi intoarse in rau.

Raspunsul la intrebarea ta este sigur Da! Sunt oameni care au Har si care pot sa te indrume usor. De ce crezi ca Iisus a format apostolii? Sa ne invete pe noi despre Viata. Deci le-a incredintat "autoritate" sa faca asta si sa puna baza bisericii.

Partea nasoala este ca preotii aia din vremea lui au dus biserica lor de rapa, de a fost nevoit s-o faca din nou. Carturarii respectivi o luasera razna si nu mai aveau Lumina. Eu sper ca sa nu ajungem ca aia de atunci. Sa nu vedem padurea din cauza copacilor.

Ca sa iubesti si sa traiesti cu ceilalti, sa ai un suflet de aur nu este greu. Sa fii armonios. Sa nu fii fixist etc. Calea este vie, adica o traiesti. Voi intelegeti cum este un Om Nou? Un om armonios si calduros cu ceea ce este in jurul lui? Care dezvolta tot ce este in jurul lui? Oameni, natura, etc. De ex sunt copii orfani, cati au nobletea in suflet sa adopte unul? Acuma nu zic, mai sunt si problemele de resurse materiale. Sa nu uitam ce spunea Dumnezeu "Eu sunt parintele orfanilor si vaduvelor". Deci practic noi nu ne suprapunem cu El in viata noastra. Adica constructiv si decis sa traim, dar sa-i sustinem si pe cei slabi care sunt pe langa noi. E un dar sa traiesti si sa ajuti si pe ceilalti. Tine de dulceata din suflet.

Generozitate, si noblete, sa fii un spirit care ajuta oamenii din jur. Asta e un om frumos. Toata invatatura este ca noi sa ajungem Oameni Noi. Adica un om-floare, un om frumos. Tineti minte ce a spus Iisus ca ne-a trimis pe "Mangaietorul". Un spirit "dulce". Cati mai avem dulceata in vorbe si in fapte? Cartile noi le citim dar daca nu le intelegem degeaba. Carturarii din vechime(fariserii etc.) pierdusera asta.

Spiritul Vietii este frumos. Un om care se ocupa ca lumea lui sa devina rai, este ca un apostol. Chiar daca face lucruri la nivel mic. De ex merge la serviciu, are familie si doneaza la un spital din banii lui. E un spirit care sustine sa se intample lucruri frumoase. Este generos si nu uita ca traieste impreuna cu ceilalti. In esenta "cercul" lui spiritual este muult mai mare. (de ex: unii se au doar pe ei in cerc aka egoistii, altii doar familia, altii familia si prietenii, putini sunt cei care includ tot in cercul lor si isi aloca timp pentru tot ce ii inconjoara).

Scopul in toata treaba asta este sa devenim Oameni Noi si tot ce ajuta sa putem intelege cum este un Om Nou este bun. Deci iar raspunsul este Da!

Scrie răspuns