Timp citire: 2 minute (381 cuvinte)

De ce să citim Vechiul Testament?

 Unii credincioși - chiar și lucrători, cred că Vechiul Testament nu este relevant pentru vremurile noastre, deci nu ar mai fi nevoie să îl studiem. Cât de greșiți sunt! Vechiul Testament explică Noul Testament în termeni clari și simpli. Povestirile sale sunt pline de modele și umbre ale adevărurilor veșnice, trăite în viața practică a oamenilor.

Un exemplu perfect poate fi găsit în Israel, o imagine a creștinului, în timp ce Egiptul reprezintă lumea. Călătoria lui Israel prin pustie reprezintă mersul nostru spiritual ca și creștini. Lemnul care a vindecat apele de la Mara este un simbol al crucii lui Hristos (vezi Exod 15: 23-25), iar stânca din care a ieșit apă în deșert (vezi Numeri 20:11) este o imagine a Mântuitorului nostru, care a fost lovit pe cruce.

Într-adevăr, Scriptura arată clar că toate bătăliile fizice ale lui Israel reflectă luptele noastre spirituale de azi: „Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde şi au fost scrise pentru învăţătura noastră, peste care au venit sfârşiturile veacurilor." ( 1 Corinteni 10:11). Chiar și cortul și mobilierul său sunt exemple ale lucrurilor cerești: „Ei fac o slujbă, care este chipul şi umbra lucrurilor cereşti, după poruncile primite de Moise de la Dumnezeu, când avea să facă Cortul." (Evrei 8:5).

Ori de câte ori nu înțelegeți un adevăr din Noul Testament, puteți apela la Vechiul Testament pentru a-l găsi ilustrat într-un fel. De exemplu, să spunem că ați vrut să învățați cum se doboară zidurile spirituale pe care diavolul le-ar fi construit în viețile voatre. Ați putea să vă întoarceți la povestea lui Iosua pentru a vedea cum au fost dărâmate zidurile din Ierihon (citiți textul din Iosua capitolul 6). De asemenea, dacă ați dorit să aflați mai multe despre biruința în rugăciune, citiți povestea lui Iacov care s-a luptat cu Domnul în Geneza 32:24-29.

Toate aceste exemple din Vechiul Testament au menirea de a ne feri de căderea în necredință, așa cum a făcut Israel. Autorul cărții Evrei scrie: „Să ne grăbim, dar, să intrăm în odihna aceasta, pentru ca nimeni să nu cadă în aceeaşi pildă de neascultare." (4:11) Cu alte cuvinte: „Studiază Vechiul Testament și învață din exemplul lui Israel! Nu face aceleași greșeli pe care le-au făcut ei!"

Vom regăsi mărgăritare!
În groapa leilor
 

Comentarii

Fără comentarii deocamdată. Fii primul care adaugă un comentariu
Deja înregistrat? Loghează-te aici
Guest
Sâmbătă, 26 Septembrie 2020
Dacă dorești să te înregistrezi, completează formularul și câmpurile referitoare la numele de utilizator, parolă sau nume întreg.

Imagine Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.elogos.ro/