Timp citire: 3 minute (665 cuvinte)

Singuratatea...

Singurătatea, în variatele sale forme de manifestare, a devenit un fenomen larg răspândit în zilele noastre. Singurătatea este dușmanul redutabil al omului contemporan. Nu este vorba doar despre cei care se simt singuri fizic, ci și de acea categorie de oameni care își duc traiul lângă persoane incompatibile. În acest sens, il citez pe George Washington care spunea: „Este mai bine să fii singur decât într-o companie proastă."

Am să vorbesc în continuare despre câteva tipuri de persoane care se regăsesc în situații de singurătate:
1. O primă categorie (ordinea este absolut aleatorie) este aceea a persoanelor care au ales, ori au fost nevoite să se mulțumească a fi solitare, din cauza faptului că sunt extrem de ocupate cu activitățile profesionale, cu a-și clădi o carieră, punând acest aspect pe primul plan, în detrimentul altor preocupări care ar fi trebuit să fie prioritare. Aceasta le privează de timpul necesar pentru a-și întemeia o familie și chiar dacă ar ajunge să facă și acest pas, viața de familie ar fi compromisă, întrucât aceasta presupune anumite responsabilități, timp dedicat acesteia, etc.
Ajutați și de progresul tehnologic care le facilitează comunicarea și socializarea, mulți preferă să se refugieze în mediul virtual, chiar dacă sunt conștienți și de capcanele și iluziile pe care le presupune uneori acesta. Pentru unii, spațiul virtual a devenit un stil de viață, devenind adevărați consumatori de mediu online.
2. O altă categorie este aceea a oamenilor care se simt singuri, chiar dacă aceștia sunt căsătoriți sau implicați într-o relație. Sunt numeroase cazurile de persoane care trăiesc alături de o persoană nepotrivită, simțindu-se sclavii propriilor căsnicii/relații, ajungând să facă compromisuri, în loc de a face concesii. Desigur, că unele dintre aceste relații se pot salva, dacă persoanele implicate doresc să fie introspective și să caute resurse de a se redescoperi. Isaac Newton spunea: „Oamenii sunt singuri deoarece construiesc ziduri în loc de poduri."
În trecut, căsniciile erau mai durabile, statornice, chiar dacă oamenii se confruntau cu vicisitudinile vieții. Acestea nu păreau să însemne obstacole greu de trecut pentru ei. Bunăoară, am să dau chiar exemplul bunicilor mei materni care, cu câțiva ani în urmă, au fost declarați cel mai longeviv cuplu din județul Argeș, cumulând, la vremea aceea, un număr de 65 de ani de căsnicie neîntreruptă.
3. Vârstnicii sunt, în genere, o categorie defavorizată. Bineînțeles, nu vorbim aici de cazurile fericite, ci mă voi referi, în principiu, la acei vârstnici care după o viață dedicată muncii, cu scopul de a-și vedea progeniturile realizate și fără grija zilei de mâine, ajung tot ei să trăiască în lipsuri și nevoi, fiind abandonați în vreun azil de bătrâni sau spital de boli cronice de către cine credeți? Da, ați ghicit; tocmai de către odraslele pentru care aceștia și-au sacrificat mare parte din viață, străduindu-se să le ofere cele mai bune condiții de trai.
4. Mai numeroase sunt, însă, cazurile de copii abandonați. Copiii sunt abandonați în maternitate, încă din prima zi de naștere, ori la orfelinat, după ce părinții lor constată că nu le pot asigura hrana zilnică, ori chiar în alte locuri, părinții iresponsabili gândindu-se că poate copilul lor va avea șansa să fie descoperit de către o persoană milostivă și cu frică de Dumnezeu.
Alți copii se simt singuri, întrucât fac parte din familii dezbinate, unde tatăl poate este vreun alcoolic, ori mama este plecată la muncă în afara țării, cu scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al familiei. Copilul acela nu poate avea parte de armonie familială și afectivitatea părintească, simțindu-se neglijat, aceste lipsuri punându-și amprenta adânc în cursul dezvoltării sale ulterioare.

Ceea ce vreau să subliniez, per ansamblu, este că, actualmente, oamenii nu mai știu să iubească, să fie afectivi, să împărtășească, în egală măsură, sentimente.
În Evanghelia după Matei, Cap. 24, se spune: "Atunci, mulţi vor cădea, se vor vinde unii pe alţii şi se vor urî unii pe alţii". (versetul 10); "Şi, din pricina înmulţirii fărădelegii, dragostea celor mai mulţi se va răci". (versetul 12).

"Nu există o singurătate mai cruntă decât cea din mijlocul mulţimilor". (Cezar Petrescu)
Lavinia T.


http://crestin3d.com/forum/topics/singur-tatea-du-manul-redutabil-al-omului-contemporan?xg_source=activity

Asta inseamna razboi
Nu am fost niciodata in centrul atentiei
 

Comentarii

Fără comentarii deocamdată. Fii primul care adaugă un comentariu
Deja înregistrat? Loghează-te aici
Guest
Joi, 19 Septembrie 2019
Dacă dorești să te înregistrezi, completează formularul și câmpurile referitoare la numele de utilizator, parolă sau nume întreg.

Imagine Captcha